què plantem

NOM
Pèsol
 
FAMILIA
PLANTACIÓ
Lleguminoses


Tardor hivern
ORIGEN
RECOLECCIÓ
TEMPERATURA
Orient pròxim
Abans que les beines siguin molt  fibroses
Tolera molt bé les baixes temperatures.
Les altes no.
PROPIETATS NUTRICIONALS
OBSERVACIONS
(Associacions de cultiu, malalties i problemes)
Aigua 78%
Hidrats de carboni 14%(fibra 2%)
Proteïnes 6%
Lípids o,5%
Potassi 300mg/100g
Sodi 2mg/100g
Calci 25mg/100g
Ferro 2mg/100g
Vitamina A 50mg/100g
Vitamina C 23mg/100g
Vitamina B1 02mg/100g
Vitamina  B2 o,15mg/100g
Vitamina B3 78 micrograms/100g
·         El pèsol  s’ha conreat a Europa durant segles i està avui dia entre les hortalisses  més populars a tot el món encara que per desgràcia se solen  consumir  secs o congelats.
·         Sí es consumeix  en fresc,procedents de l’hort i cuinats de manera adequada constitueixen una hortalissa especialment suculenta.Les beines són allargades contenen unes 5-6 llavors generalment verdes que poden ser llises.


NOM
Maduixera
FAMÍLIA
PLANTACIÓ

Rosàcies

A les zones fredes, les maduixes solen plantar-se al principi de la primavera, i a mitjans d’estiu, o més tard als llocs més càlids.
ORIGEN
RECOL·LECCIÓ
TEMPERATURA

Europa   

Se sol recollir a principi de l’estiu.
Viu en zones humides (clarianes del bosc, marges) de la muntanya mitjana i l’alta muntanya.
PROPIETATS NUTRICIONALS
OBSERVACIONS
(Associacions de cultiu, malalties i problemes)
La ingesta del fruit combat la fragilitat capil·lar, les varius i les hemorroides. També s’empra per alleujar la reuma i d’artritis. Degut als seus derivats antocians, ajuden a l’absorció de la vitamina C (efecte vitamínic P).
·         Són paràsits del maduixer insectes com el borinot de la rosa, que forada les fulles i pon ous a les flors;el piral de la vinya i els minadors de les fulles.
NOM
Tomaquera

FAMÍLIA
PLANTACIÓ


Solanàcies

Primavera , estiu

ORIGEN
RECOL·LECCIÓ
TEMPERATURA

Sud-oest d’Amèrica
El cultiu dura entre 140 i 260 dies.
Necessiten molt sol.
Clima temperat càlid.
No li agrada el fred i mor amb les gelades.
En les regions fresques cal triar un lloc assolellat i càlid ,si pot ser protegit amb una paret.
Temperatura òptima 20º- 24º C.

PROPIETATS NUTRICIONALS
OBSERVACIONS
(Associacions de cultiu, malalties i problemes)

El fruit del tomàquet presenta un alt contingut d’aigua ,i excepte pel seu valor de vitamina A i C.
Es menja cru  a les amanides o cuit en el sofregit.
El tomàquet és una font d’oxidants (relacionats amb la prevenció de malalties degeneratives o cardiovasculars com càncer cataractes i cardiopaties) 
·         El tomàquet es una planta anual.
·         El fruit pot ser arrodonit aplatat o amb forma de pera.
·         Es compatible amb les bledes, l’all, la ceba, la col, l’escarola, els espinacs, l’enciam i el porro
·         No es pot cultivar amb l’albergínia.
·         La plagues més corrents  que afecten  a les tomaqueres són la mosca blanca, el pugó i algunes especies d’erugues.


NOM
Escarola

FAMÍLIA
PLANTACIÓ

De les compostes
La millor època és a la tardor

ORIGEN
RECOL·LECCIÓ
TEMPERATURA

Es creu que el seu origen és a la Índia.

De 2 a 6 mesos
És adaptable però li va millor el fred que les fa més dolces

PROPIETATS NUTRICIONALS
OBSERVACIONS
(Associacions de cultiu, malalties i problemes)

Es rica en potassi, ferro, calci, fòsfor, proteïnes i vitamines A i B.

Es menja crua a les amanides
·         No es pot plantar amb l’enciam
·         És compatible amb l’all, la ceba i el tomàquet.
·         Té poques malalties, sobre tot si la cultivem en èpoques de poc calor.
·         La pot afectar alguna espècie de pugó i per bavoses.
·         El seu sabor és lleugerament amarg . A l’interior desenvolupa un cor   blanc que és mes dolç.
·         Hi ha diferents varietats de fulla rissada així com varietats de fulla llisa i ampla.









NOM
Enciam
FAMÍLIA
PLANTACIÓ
compostes


Tot l’any
ORIGEN
RECOL·LECCIÓ
TEMPERATURA
No esta gaire clar sembla que de la India
De 20 a 90 dies
Clima fresc,les altes temperatures no li van gaire bé
PROPIETATS NUTRICIONALS
OBSERVACIONS
(Associacions de cultiu, malalties i problemes)

Té un contingut en vitamina A i B, i en algunes varietats un cert contingut en vitamina C. També té potassi i calci.
Sembla que té propietats tranquil·litzants.
També s'utilitza com antiinflamatori en cremes per tractar les cremades solars.
Es pot menjar crua o cuita, tot i que de la primera manera és la més tradicional
·         En el seu estat silvestre són plantes petites i de sabor amarg, però la selecció de l’home al llarg del temps a propiciat gran varietat de saborosos enciams.
·         És compatible amb  la ceba,col cogombre, porro, tomàquet i pastanaga.
·         El principal problema són els ocells que es mengen les fulles. El pugó i els cargols són les altres plagues que les poden afectar.
·         Trobem moltes varietats com la llarga, francesa, , iceberg, fulla de roure,...


NOM
Pebrotera
 
 
FAMILIA
PLANTACIÓ
solanàcies
Primavera -estiu
ORIGEN
RECOLECCIÓ
TEMPERATURA
Sud -Amèrica

De 125 a 220 dies
Des de la plantació

Temperatura  òptima
20º-25º C
Les temperatures majors de 30ºC podem


PROPIETATS NUTRICIONALS
OBSERVACIONS
(Associacions de cultiu, malalties i problemes)
Aigua 94%
Hidrats de carbó 3,7%
Fibra 1,2%
Lípids 0,2%
Proteïnes 0,9%
Sodi 0,5mg/100g
Calci 12mg/100g
Ferro 0,5mg/100g
Potassi 186mg/100g
Fòsfor 26mg/100g
  


És un cultiu que no sol presentar gaires problemes. L'excés de sol pot    provocar el planxat del fruit, que és un problema estètic.
L'excés de temperatura i reg irregular pot provocar avortament floral. Es pot veure afectat per pugó i alguna eruga.

És compatible amb tomàquet, albergínia i alfàbrega.





NOM
Col
FAMILIA
PLANTACIÓ
Crucíferes
Tot l’any
ORIGEN
RECOLECCIÓ
TEMPERATURA
Europa
Quan l’ull és compacte
Les temperatures altes li van bé,però millora  amb el fred de la tardor
PROPIETATS NUTRICIONALS
OBSERVACIONS
(Associacions de cultiu, malalties i problemes)
Aigua 86%
Hidrats de carboni 8%
Fibra 8%
Proteïnes 3,8%
Lípids 0,5%
Potassi 380mg/100g
Sodi 12mg/100g
Fòsfor  67mg/100g
Calci 37mg/100g
Ferro 1mg/100g
Vitamina C 70mg/100g
La col és un vegetal verd, fresc i d’estació, que és ric en vitamines i minerals.
Herba biennal o perenne.
Les cols creixen d’una tira principal, on creixen fulles cap a fora amb tiges que no es poden menjar.
Les fulles verdes, llises i fermes s’han de recollir de la part inferior de la tija, perquè la tija continuï produint més fulles verdes a la tardor fins a finals de la tardor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada